Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ως εκπαιδευτικοί παρακολουθούμε εδώ και χρόνια να υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο. Τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, η έλλειψη υποδομών και η αδιαφορία για το περιεχόμενο των σπουδών, πλέον θεωρούνται «δυσκολίες» που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, έτσι το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να καλύπτει τα κενά με σχέσεις ελαστικής εργασίας, να κρατάει δέσμιους όσους για χρόνια βρίσκονταν στο κυνήγι των μορίων και να διαιωνίζει την εξαθλίωση των νέων εκπαιδευτικών με μισθούς πείνας που μειώνουν κάθε κίνητρο για προσφορά από τη μεριά τους.

Μέσα στο καλοκαίρι το Υπουργείο έφερε στο προσκήνιο το νέο νόμο, ο οποίος ήρθε να καταργήσει ό,τι κατακτήσεις είχε πετύχει η κοινωνία για το πανεπιστήμιο τα τελευταία 30 χρόνια. Κατάργησε εν μια νυχτί το άσυλο, άρα και τη δυνατότητα ελεύθερου λόγου στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και την απρόσκοπτη διεξαγωγή έρευνας. Κατήργησε το αυτοδιοίκητο, και προσέδεσε τα πανεπιστήμια στο άρμα της αγοράς, αθετώντας ακόμα και την ελάχιστη υποχρέωση του κράτους για την χρηματοδότησή τους. Η νέα διοίκηση των πανεπιστημίων απέχει πολύ από τη δημοκρατική παράδοση της ακαδημαϊκής κοινότητας και θυμίζει πολύ περισσότερο αυταρχική διοίκηση εταιρίας. Τελικά, ζημιώνεται η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία, υποβαθμίζονται τα προγράμματα σπουδών και η ποιότητά τους, καταργούνται τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων. Κάθε λιγοστή κοινωνική παροχή που υπήρχε, θεωρείται πολυτέλεια (π.χ συγγράμματα), το φοιτητικό πάσο σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο θα δίνεται υπό προϋποθέσεις, στόχος των οποίων είναι η μείωση του αριθμού των δικαιούχων του, ενώ τα δίδακτρα επεκτείνονται παντού, καθώς τα πανεπιστήμια ασφυκτιούν από την υποχρηματοδότηση. Ταυτόχρονα το προσωπικό των πανεπιστημίων γίνεται πλέον αναλώσιμο και ανασφαλές και οδηγείται στην εργασιακή περιπλάνηση, όπως και οι απόφοιτοί του.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την έστω υποκρυπτόμενη πιθανότητα, κυρίως για επιβολή διδάκτρων, για κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων και εν γένει για καταστρατήγηση της δωρεάν παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές. Συμπαρατασσόμαστε μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να μην επιτρέψουμε την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: